Singurul adăpost NO-KILL din România

Dacă ai fost vreodată nevoit să abandonezi un animal, probabil ți-ai justificat decizia suficient încât să te convingi că adăpostul din orașul tău e cel mai bun loc pentru el. Ceea ce nu știai, probabil, este că un adăpost pentru animale are o anumită capacitate, și nu poate primi animale într-un număr infinit. Mai ales că întreținerea unui astfel de adăpost este costisitoare — îngrijitorii trebuie plătiți, animalele trebuie să fie hrănitei regulat, iar vaccinurile și medicamentele necesare nu sunt tocmai ieftine. Ceea ce ar trebui să te intereseze este că în România câinii plasați în adăpost n-au la dispoziție decât 14 zile pentru a-și găsi un stăpân, înainte de a fi eutanasiați, conform Legii 258/2013.

Ei bine, dacă Centrul de gestionare câini fără stăpân din strada Bobâlnei (în spatele pieții Oser) ar fi avut un motto, acela ar fi “La noi nu se eutanasiază”. Municipiul Cluj este unicul municipiu din România în care Primăria alocă anual fonduri pentru ca animalele de la centru să nu fie eutanasiate. Câinii capturați pe raza municipiului Cluj au, în măsură egală, șansa de a-și găsi un stăpân. Îngrijitorii ne povestesc că la Centru trăiesc actualmente în jur de 300 de câini. Aceștia pot petrece în adăpost și câțiva ani, spre deosebire de infimile 14 zile “dăruite” de Legea 258/2013. Până la urmă, ne asigură îngrijitorii, toți își găsesc un stăpân. Cei mai tineri dintre câini pleacă în adopție în țară, iar cei mai în vârstă sunt adoptați, de obicei masiv, de către familii din alte țări. În acest an, Centru de gestionare câini fără stăpân se va extinde prin amenajarea a două boxe suplimentare.

La nivel european doar patru țări interzic eutanasierea câinilor fără stăpân — Germania, Cehia, Grecia și Italia. Pentru a deveni eroul unui câine dintre cei disponibili la centrul RADP, accesează aici.

1 comment

  1. Gabriela

    E bine de știut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *