Toxoplasmoza

O afecțiune care NU justifică abandonul animalelor

Un fenomen îndelung disputat este abandonul pisicilor de către stăpânii care își întemeiază o familie și așteaptă un copil. Viitoarele mame se tem de efectele pe care le-ar putea avea prezența unui animal de companie asupra sarcinii și a copilului nou-născut. Aceste temeri sunt, însă, neîntemeiate dacă se iau unele precauții.

Să vorbim despre toxoplasmoză. Ce este ea? Este o boală declanșată de prezența unui parazit (Toxoplasma gondii). Toxoplasmoza se manifestă la pisici prin letargie, febră, depresie, tremurături, vărsături, pierdere în greutate, icter și convulsii. Este foarte important ca pisica să primească îngrijiri medicale de urgență la apariția oricăruia dintre aceste simptome.

Pisicile sunt inevitabil prezente când vorbim despre răspândirea toxoplasmozei. Este adevărat că ele pot fi purtătoare a paraziților care provoacă toxoplasmoza, însă paraziții pot fi luați și prin ingerarea de  fructe nespălate, carne contaminată, grădinărit etc. 

Pisicile nu sunt purtătoare de paraziți în mod obligatoriu. Pisicile vaccinate, deparazitate, ținute în interior, care nu sunt nevoite să vâneze pentru a-și procura hrana nu sunt la risc de a deveni purtătoare.

În concluzie, impactul pe care îl pot avea pisicile asupra sănătății noastre depinde aproape în totalitate de câtă grijă avem de ele. Toxoplasmoza NU este un motiv pentru a abandona animale. Viitoarele mame pot evita să intre în contact cu fecalele pisicii (dat fiind că Toxoplasma se transmite prin fecale) iar pisica poate fi  testată pentru a vedea dacă sunt necesare alte precauții. Discutați despre zoonoze cu veterinarul dumneavoastră înainte de a lua o decizie cu privire la animalul dumneavoastră de companie.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *