Scottish Fold: În spatele urechilor împăturite

Am mai vorbit cu altă ocazie despre efectele nepăcute ale înmulțirii animalelor cu scopul de a obține exemplare care posedă anumite calități estetice. Acele aspecte ale înfățișării lor aduc însă probleme, scăzând dramatic calitatea vieții animalului. Azi vom vorbi pe scurt despre pisicile Scottish Fold.

Sunt pisici plăcute ca înfățișare, iar lucrul care le face atât de populare este felul în care le stau urechile. Există însă un motiv sumbru pentru care urechile împăturitelor de Scoția stau așa. 

Pisicile de această rasă au urechile lipite de cap deoarece cartilajul nu le poate susține. Din nefericire, nu numai cartilajul de la nivelul urechilor pisicii este slab, ci și cartilajul de la nivelul membrelor, ducând la apariția osteoartritei de la vârste destul de fragede. Osteoartrita este o afecțiune  provocată de colapsul cartilajelor care protejează osul. Fără cartilaj, oasele se vor freca unele de altele iar mișcarea va deveni dureroasă pentru animale. Pisicile Scottish Fold au membrele mai scurte, coada mai puțin flexibilă (mișcarea cozii devine dureroasă), și fața puțin turtită.

Crescătorii responsabili încearcă să prevină apariția acestor pui cu probleme ortopedice grave prin încrucișarea pisicilor Scottish Fold cu pisicile de rasă British Shorthair. Rezultatul acestei încrucișări se numește Scottish Shorthair.

Recomand cu stăruință  procurarea pisicilor Scottish Shorthair pentru a nu perpetua suferința unor animale doar de dragul unor motive superficiale, de ordin estetic. (Sau și mai bine, recomand adopția unei tomberoneze. Promit că toarce la fel de tare.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *